Surfing

I mitten av 1880-talet skickades de hawaiianska prinsarna David, Cupid och Edward Kawanakoa till en militärakademi i San Mateo, strax söder om San Francisco i Kalifornien. De såg vågorna vid San Lorenzoflodens utlopp nära Santa Cruz och insåg att detta var en perfekt plats för en tusenårig hawaiiansk tradition: att surfa. Med egentillverkade brädor av redwoodträ var de troligen de första människor som surfade vid det amerikanska fastlandet. Surfandet är en del av den polynesiska kulturtraditionen och var en gång i tiden en sport för eliten i samhället. De flyttade runt på öarna för att alltid vara där vågorna var som störst. På 1920-talet kom sporten att bli alltmer populär, och sporten blev en favoritsport bland turisterna på Waikiki Beach. Den allra bästa årstiden för att surfa på Hawaiis vågor är under vintertid. Då kommer horder med surfare från hela världen för att leta efter och uppleva den perfekta vågen. Vågorna blir höga då tack vare de vinterstormar som rör om havet runt Alaska och de bästa stränderna för att surfa vintertid är därför de som vetter mot norr.

Mauis stränder Kanahana Beach, Pa´ia Beach och Hookipa är kända surfstränder.  Det är också utanför Oahus kust som de stora mästerskapen i surfing arrangeras.

På sommaren är det de södra stränderna som gäller för att hitta surfvågorna. Det bästa området för att surfa sommartid är Oahus södra stränder. Det inkluderar kända Waikiki Beach. Det går att surfa utmed alla Hawaiis öar. Alla öar erbjuder också en eller flera surfingskolor och det är lätt att få tag på en hyrbräda. Surfingen kan ses som Hawaiis nationalsport. Nästan alla öbor surfar till och från och mängder med utlänningar bor här under hela eller delar av året enbart för att jaga den perfekta vågen.

En av de platser som är världsberömd för surfing är Teahupoó i Taiarapu på Tahiti. Vid en öppning i revet bildas enorma surfvågor som bryter emot revet. Som surfare måste man vara enormt försiktig när man paddlar ut. Teahupoó är ett måste för en entusistisk surfare, men för att klara denna plats måste man vara mycket erfaren och duktig. Om man gör något misstag kan det vara förödande och många har drunknat och dött här. Teahupo’os legendariska rykte handlar om de fantastiska vågor som bildas här. Ett extremt grunt korallrev, som sträcker sig ca 70 cm under vattenytan gör att det bildas en unik – breaking wave .

Teahupo’o ingår på Transworld Surfs lista över ” Top 10 Deadliest Waves” och kallas den ” tyngsta vågen i världen ”.  Det har varit fem dödsfall vid Teahupo’o sedan 2000 .Den lokala tahitiska surfaren Briece Taerea dödades vid Teahupo’o 2000 , bara en vecka innan den årliga Teahupo’o WCT . Det som ofta händer är att surfaren kastas av de enorma vågorna och landar på revet ofta med svåra skador.

Billabong Pro Teahupoo är en proffitionell surftävling som hålls varje år. Första gången var 1999.

Teahupo’o är en by på sydvästkusten av ön Tahiti i Franska Polynesien.

Stränder med både bättre och sämre surfing finns på de flesta Söderhavsöar. Samoa, Tonga, Cooköarna, Fiji kan erbjuda surfing för den som inte kräver de jättestora vågorna utan har surfing som en trevlig hobby.

www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
www.soderhavsresor.se
Anamma ”The Samoan Way” och låt dagarna passera i behaglig takt. Med tropiskt klimat...
©2024 Oceanienresor