Språk i Söderhavet

Det talas mängder med språk runt om i Söderhavet. Språken är varierade beroende på om du besöker Melanesien, Mikronesien eller Polynesien. På Vanuatu, som till hör Melanesien talar man till exempel Bislama, en form av engelska. På Samoa pratar man polynesiska, ett språk som tillhör gruppen av polynesiska språk. Dessa språk omfattar ett 30-tal språk med sammanlagt runt en miljon talare, främst i Mikronesien och Melanesien. De mest kända polynesiska språken är tonganska, samoanska, tahitiska, maori och hawaiiska. Det enda språket inom den polynesiska språkgruppen som haft ett självständigt skriftsystem är rapanui, det språk som talas på Påskön, de andra använder sig av vanliga latinska bokstäver.

Tack vare amerikanska, brittiska, nya zeeländska och australiska koloniala regimer, är engelska ett officiellt språk på Cooköarna, Samoas och Fiji. Det talas allmänt på Tonga. Franska talas tillsammans med tahitiska i Franska Polynesien, trots det talas engelska av nästan alla som arbetar på hotell och restauranger.

Lingvister har lyckats spåra öbornas språk till dagens Taiwan. De tillhör den austronesiska familjen av språk som talas på Madagaskar, på Påskön och längs Sydamerikas kust. Ingen annan grupp av gamla språk har spridit sig till så mycket av jordens yta.

Idag har språken bland de polynesiska öborna börjat likna varandra. Till exempel är ordet för ”hus” fale på tonganska och samoanska, biljettpris på hawaiianska är hale och vale på fijianska. Utan att ha hört den andres språk säger Cook öbor att de kan förstå så mycket som 60 % av tahitiska, tonganska och samoanska.

Innan européerna anlände till söderhavet användes inget skriftspråk. Polynesiska språk skrevs inte förrän Peter Heywood nedtecknade ett tahitiskt ordförråd med latinska bokstäver i väntan på rättegång för hans deltagande i myteriet på Bounty ( han dömdes men benådades ).

www.soderhavsresor.se
Flugfiske i sagolik natur!
www.soderhavsresor.se
Denna förstklassiga drömresa till Bora Bora med extra guldkant är resan för er som...
©2024 Oceanienresor