Cooköarna

Cooköarna är en polynesisk ögrupp cirka 300 mil utanför Nya Zeelands kust och den sträcker sig över ett havsområde som är lika stort som hela Västeuropa. Det finns 15 öar där Rarotonga är den största och även huvudön med administration, internationell flygplats och huvudstaden Avarua.  Ögruppen består av den norra och den södra ögruppen. I norr finns öarna Manihiki, Nassau, Pukapuka, Rakahanga, Suwarrow och Penrhyn och de är allihop platta, vita korallatoller. Öarna i söder är vulkaniska öar och fruktbara med höga berg, ögruppen består av öarna Rarotonga, Atiu, Aitutaki, Mangaia, Manuie, Mauke, Mitiaro, Palmerston och Takutea. Totalt bor här 23.000 invånare varav cirka 2 500 i huvudstaden Avarua.

Cooköarna har behållit mycket av sin ursprungliga kultur, och den polynesiska identiteten kan upplevas genom olika arrangemang, festivaler, sång och dans hela året runt. Invånarna i öriket har rykte om sig för att vara bland de bästa dansarna i hela söderhavshavsregionen. Oavsett var du väljer att bo när du besöker Rarotonga, har du tillgång till härlig sand och vackra laguner. De allra flesta väljer att vistas på huvudön Rarotonga, utan att turismen känns påträngande. Men är du bland de äventyrslystna, vill du kanske ta turen till de yttre öarna. Aitutaki är den mest besökta av den mindre öarna och där sägs finnas världens vackraste lagun.  Atui och Mangaia är två andra öar som lätt kan besökas. Många av de andra öarna har bara kanske en flygtur i veckan eller en båt med en månads eller två mellanrum. Oavsett vart du åker kommer det att vara perfekta förhållanden för alla som älskar laguner, vita sandstränder, palmer, bad, simning, snorkling och dykning.

Den bästa tiden att besöka Cooköarna är under perioden mellan juni och september. Då är temperaturen runt 25 grader och klimatet torrt. Men det är små variationer i klimatet, och du kan besöka Cooköarna när som helst året runt.

Cooköarna befolkades för första gången för ungefär 1500 år sedan. Den första europeiska upptäckten skedde genom en spansk upptäcktsresande som siktade en av öarna – Pukapuka 1595. Efter det besökte ingen ögruppen förrän kapten James Cook kom dit och kartlade mycket av öarna under sina expeditioner 1773 och 1777. Cook gick bara iland på en av öarna under sina expeditioner och det var den obebodda lilla atollen Palmerston de första européerna att sikta den största av Cooköarna, Raortonga, var myteristerna på Bounty som seglade genom Cooköarna.

James Cook döpte den södra delen av öarna till Hervey Islands efter en brittisk amiral. Femtio år senare döptes alla öar om till Cooköarna av en rysk kartograf i ära åt just James Cook.

Britterna tog kontroll över öarna 1888 då det blev ett brittiskt skyddsområde och 1901 införlivades de med Nya Zeeland. Usa byggde viktiga start- och landningsbanor på Penrhyn och Aitutaki under andra världkriget men sen var det tyst fram tills den 4 augusti 1965 då Cooköarna fick en självstyrande regering. Utrikespolitik och försvar har Nya Zeeland hand om. I utbyte fick öborna nyzeeländskt medborgarskap och många har flyttat Nya Zeeland där många även utbildar sig. Cooköarnas första premiärminister blev Albert Henry.

Majoriteten av befolkningen är trogna kyrkobesökare. Omkring 70 % av invånarna tillhör Cook Islands Christian Church. De återstående 30 procenten tillhör i regel någon annan kristen kyrka – som de katolska eller anglikanska kyrkorna.

www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
©2024 Oceanienresor