Klimatet i Söderhavet

Vädret är oftast den största faktorn när du beslutar om när du ska åka på semester, de flesta reser utanför regnperioden. Temperaturerna i Söderhavet varierar inte speciellt mycket, det är alltid varmt.

Medan de kustnära temperaturen förblir ljumma, kom ihåg att när du klättrar i höjd, kommer temperaturen sjunka. Om du planerar en utflykt upp i bergen, var beredd på kallare temperaturer.

Klimatet på öarna i Oceanien är tropiskt året runt. Det finns en varmare, fuktigare period från november till april, regn är även vanligare under denna period. Samt en svalare, torrare tid från maj till oktober. De länder närmare ekvatorn (Samoa, Tuvalu, Salomonöarna) är i allmänhet varmare än de längre söderut (Fiji, Tonga, Nya Kaledonien, Cooköarna)

Fiji har ett stabilt tropiskt klimat, och temperaturen ligger stadigt runt 25 grader. En varm sommardag kan det bli över 30 grader varmt, och en kall vinterdag är det sällan temperaturen faller under 20 grader. Undantaget är höglandet där det kan bli betydligt kallare, speciellt på natten. Under perioden december till april får Fiji sin mesta nederbörd, men mindre regnskurar förekommer hela året

Den bästa tiden att besöka Cooköarna är under perioden mellan juni och september. Då är temperaturen runt 25 grader och klimatet torrt. Men det är små variationer i klimatet, och du kan besöka Cooköarna när som helst året runt.

Franska Polynesien har ett tropiskt med två markanta säsonger, och den bästa tiden att besöka landet är under den torra perioden av året mellan maj och oktober. Då är det lite nederbörd, låg luftfuktighet och temperaturerna är milda och behagliga

Klimatförändringen har gjort Söderhavets väderprognoser mindre förutsägbara än de var tidigare. Under den officiella ”regnperioden” från november till april, kan du nu stöta på långa perioder av klart soligt väder, och ”torrperioden” kan inte längre garantera att det blir torrt. De kraftiga regnen följs av solig himmel, mycket av det regnet faller på natten.

November-April är den officiella orkansäsongen, och den globala uppvärmningen har haft stor inverkan på detta. År 1997 var orkanen Keli den första södra Stilla havet orkanen någonsin att komma under juni månad, orkanen Zoe 2002 var den mest kraftfulla som registreras i Stilla havet. En allt vanligare klimatcykel som kallas El Nino (förflyttning av varmt vatten österut mot Sydamerika) kan ge långvariga regn till Franska Polynesien och torka till Melanesien.

Den bästa perioden att åka till Söderhavet är från slutet av april fram till början av augusti.

www.soderhavsresor.se
En guldkantsresa till Australiens ikoner med femstjärniga boenden, högklassiga utfärder...
www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
©2024 Oceanienresor