Bora Bora

Bora Bora ligger i ögruppen Sällskapsöarna och ligger ca 260 km nordväst om Tahiti. Det tar mindre än en timmes att flyga från Tahiti eller Moorea. Ön har en area om ca 38 km² och har nära 9 000 invånare, huvudorten på öns östra del heter Vaitape med nästan 5 000 invånare. Invånarna värnar stort om sin kultur, myter och traditioner som har gått i arv från de polynesiska gudarna. De har traditionella sånger och danser för ön. De älskar att dela sin kultur med besökarna. Tempot är avslappnat med en avkopplande atmosfär. De lever med en filosofi ”aita pea pea” som betyder ”att inte oroa sig”. De huvudsakliga språk som talas i Bora Bora är franska och tahitiska. Engelska talas också på många hotell, hotellområden, marknader och turistplatser.

Ön har en flygplats, L’aéroport de Bora Bora, belägen på motu Mute och en hamn.

Ön omges av ett rev och innanför ligger små palmtäckta motus som i ett pärlhalsband i lagunen. Perfekta vita sandstränder ger vika för det smaragdgröna vattnet där färgade korallfiskar simmar omkring tillsammans med gigantiska mantor.

Lagunen liknar en konstnärs palett av blått och grönt. Det är lätt att drabbas av kärlek vid första ögonkastet. Bröllops och kärlekspar från hela världen reser hit.  På denna ö finns den höga utslocknade vulkanen Mount Otemanu (ca 725 m ö h)som nästan genomborrar himlen och omges av lummiga tropiska sluttningar och dalar fulla med blommande hibiskus.

Pora Pora – det gamla namnet, som betyder den förstfödde, kom från legender som beskriver detta som den första ön som skapades av Taaroa, den högste guden. Den första bokstaven ”B” existerar inte i det tahitiska språket, så när kapten Cook först hörde namnet misstog han sig på det uppmjukade ljudet av ”P” för ”B” och kallade ön Bola Bola.

Bora Bora beboddes troligen av polynesier redan på 400-talet. Ön upptäcktes 1772 och återupptäcktes 1769 av den brittiske upptäckaren James Cook när denne landsteg. 1842 blev ön ett franskt protektorat och 1903 införlivades ön tillsammans med övriga öar inom Franska Polynesien i det nyskapade Franska Oceanien. Under andra världskriget förblev ön en central lagerplats för USA efter Japans attack på Pearl Harbor.

Bora Boras inkomster kommer till stor del ifrån turism och har flera lyxiga resorter. Hotel Bora Bora var den första att bygga bungalows som står över vattnet med hjälp av styltor och som nu alla resorts har. Dessa resorts har priser på över femtusen kr per natt  och en del ännu mer för sina sviter. Ofta finns specialerbjudande att använda sig av. Om man vill spara pengar för att använda till andra aktiviteter finns möjligheten att bo i en av de familjepensioner som finns på ön.

Restaurangerna är starkt påverkade av den franska kulturen och har ofta både lokalt, franskt och internationellt kök. Många av besökarna är från just Frankrike och Bora Bora anses lite som en tummelplats för jetsetare.

Det finns många aktiviteter som är gratis, som att simma i laguner, simma med delfiner, hajar och rockor, och att njuta av den berömda solnedgången. Förutom snorkling och dykning finns det många andra aktiviteter som parasailing, djuphavsfiske, vandring och klättring. Det finns även lagunkryssningar, bussturer och utflykter till Motus.  Bora Bora rankas högst upp på listan över vackra öar i världen. Bästa tiden att resa är i maj.

www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
www.soderhavsresor.se
Fiska i nationalparken Hinchinbrook Island, en orörd oas och en av Australiens artrikaste...
©2024 Oceanienresor