Pris och kostnader

Prisnivån varierar mycket på olika ögrupper. Franska Polynesien är en bland de dyraste ögrupperna att besöka. Både hotell och mat blir en stor del i din reskassa. Om du vill bo elegant ute på Bora Bora kan du räkna med att boende med halvpension kan kosta allt från tvåtusen och uppåt per person per natt. Det finns också enkla familjedrivna små pensioner med ett antal rum att hyra som bed and breakfast eller med halvpension. Franska Polynesien använder franska Pacific Franc XFP som valuta, 100 XFP är ungefär SEK7,50. Om du vill självhushålla här kan du spara massor. Om du väljer att bo på lyxiga resorter är det en fördel att boka in halv- eller helpension då man slipper att betala en extra skatt om detta bokas hemifrån. Om man betalar på plats tillkommer denna skatt på priset.

Fiji har Fijidollar och är cirka fyra kronor för en dollar. Fiji har alla prisnivåer, allt från dyr lyx till enkla boenden för backpackers. Här går också att äta mer prisvärt på lokala restauranger. Mat på Fiji delas även in i två kategorier, lokal och importerad mat. Som man kan förvänta är importerade varor är betydligt mer dyra än närproducerat. En tumregel är att importerade produkter är tredubbelt mot vad du skulle betala för lokala varor, kanske mer. Om du betalar 6 kr för en burk vita bönor hemma, så bli inte förvånad när du ser att en importerad burk vita bönor kostar ca FJD 3-4  på stormarknad på Fiji. Du kan faktiskt äta ganska billigt på Fiji, om du är beredd att köpa lokala varor.   Genom att använda lokala bussar för att ta dig runt sparar du massor i din reskassa. Fiji är en av de destinationer i Söderhavet som är mest prisvärd vid sidan om Cooköarna.

Cooköarna har Cook Island dollars och den är knuten till den nya zeeländska dollarn Även här finns boenden från enklare flerbäddsrum till lyxiga resorts. Många boenden har även självhushållning så att man kan dryga ut kassan med att laga sin egen mat.  Det finns supermarkets på huvudön. Det finns även en hel del lokala restauranger som håller en bra prisnivå. Cooköarna har inte några dyra internationella hotellkedjor utan bara lokala hotell och lägenheter som också kan hålla en mycket bra standard. Det finns även hotell som håller hög internationell klass.

Andra mindre besökta öar och ögrupper har ett varierat utbud på hotell och mat, men räkna med att priser på allt är i minst samma nivå som i Europa.

www.soderhavsresor.se
Anamma ”The Samoan Way” och låt dagarna passera i behaglig takt. Med tropiskt klimat...
www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
©2024 Oceanienresor