Firewalking på Fiji

Denna gamla fijianska ritual, med ursprung på ön Beqa, där legenden säger att möjligheten gavs av en gud till Sawau stammen, utförs nu för besökare. Traditionellt, måste elden vandrare observera två stränga tabun i två veckor innan en brand promenad: De kan inte ha någon kontakt med kvinnor och de kan inte äta några kokosnötter. Underlåtenhet att göra detta kan resultera i allvarliga brännskador. När det är prestanda tid, elden vandrare gå enstaka fil över en grop av glödheta stenar ett par meter i längd-och, otroligt, deras fötter är oskadd.

Detta är berättelsen om hur firewalking kom till:

För omkring 500 år sedan, då det fanns bara cirka 50 personer i byn Nakarovu i höglandet av centrala Beqa Island, berättade en gammal man i byn, Dredre , historier för ungdomarna , men endast efter det att de först givit honom en present . En ung man, Tunaiviqalita , lovade att ge Dredre en färsk ål som en gåva och Dredre gick med på att berätta historier när han gav honom ålen .

Nästa morgon följde Tunaiviqalita en liten bäck nära byn i sitt sökande efter en ål. När han flyttade uppströms han kom över en stor sten i strömmen. Han lade sin hand under stenen i hopp om att fånga en ål, men kände något mjukt och varmt, så han drog ut den. I hans hand fanns ett perfekt tapa tyg som var oskadat av vattnet. Tapatyget var lindat hårt runt något som han kunde känna rörde sig inuti. Han rullade ut tapatyget och en liten man hoppade ut ropade ” Döda mig inte, ge mig liv , jag kommer att göra dig till den starkaste mannen på ön . ”Tunaiviqalita svarade ” Jag är redan den starkaste mannen på ön och jag kommer att döda dig ”.

Då sade den lilla mannen, ” Döda inte mig, och jag kommer att göra dig mycket rik ” . Då svarade den unge mannen ” Jag vet inte vad pengar är. Jag har inget behov av det . ”

Då sade den lilla mannen, ” Om du inte dödar mig skall jag ge er en gåva av att gå på eld och sedan begrava dig i fyra nätter, men du kommer fortfarande att vara oskadd och fortfarande leva. ”

Tunaiviqalita svarade: ” Jag vill inte ha allt, jag vill bara kunna gå på eld ”.

Den lilla mannen sa, ”Då blir det så länge som solen går upp och när solen går ner kommer dina ättlingar kommer att kunna gå på eld . ”

Men Tunaiviqalita inte trodde honom och sade, ” Först måste du visa mig. ”Så de byggde en eldstad under några stenar som efter många timmar blev glödhet. Den lilla mannen sade, ” Följ mig”, då dansade han på de heta stenarna utan att det smärtade honom. Tunaiviqalita följde honom på de heta stenarna och sjöng med glädje när han insåg vilken mäktig gåva han fått av den lilla människan.

Ättlingar till Tunaiviqalita finns i byarna Rookwa , Dakubeqa , Dakuni , Soliyaga och Naceva och de kan fortfarande gå på eld . Dessa ättlingar utför ofta ”firewalks” på hotell i Fiji.

www.soderhavsresor.se
Anamma ”The Samoan Way” och låt dagarna passera i behaglig takt. Med tropiskt klimat...
www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
©2024 Oceanienresor