Öar i Söderhavet

Oceanien är den till ytan minsta världsdelen. Australiens relation till Oceanien har inte alltid varit helt klar. Tidigare var det vanligt att man med Oceanien endast syftade på öländerna i Stilla havet och att man som term för hela området använde Australien med Oceanien. Idag betraktas Australien som en del av Oceanien. Oceanien är en kontinent som består av Australien, Nya Zeeland, östra Nya Guinea samt öar och ögrupper i Stilla havet med undantag för öar längs Asiens och Amerikas kuster. Oceaniens öområden delas in i Melanesien, Mikronesien och Polynesien.

De länder som ingår i Polynesien är: Franska Polynedsien, Påskön, Cooköarna, Amerikanska Samoa, Samoa, Tonga, Nya Zeeland, Niue, Pitcairnöarna, Tuvalu, Wallis och Futunaöarna, Tokelauöarna och Norfolk Island.

Melanesien: Fiji, Vanuatu, Salomonöarna, Papua Nya Guinea och Nya Kaledonien

Mikronesien: Micronesiens federerade stater, Guam, Marshallöarna, Nordmarianerna, Kiribati, Nauru och Palau. Till Franska Polynesien hör flera stora ögrupper som Sällskapsöarna, Tuamotuöarna, Marquesasöarna, Austral och Gambieröarna.

De mest populära öarna för turister att besöka är Fiji, Franska Polynesien, Cooköarna, Tonga, Samoa, Amerikanska Samoa och Vanuatu. Alla har ett varmt, fuktigt klimat året runt, men varje nation är olikt det andra.

Detta landområde är källan till legenden om Söderhavet som paradiset och det lever upp till nästan varje förutfattad mening.

Franska Polynesien är faktiskt flera ögrupper, från höga, gröna Marquesas till atoller i Tuamotus, men de mest populära och berömda är Society Islands dvs Sällskapsöarna som  Tahiti, Moorea och Bora Bora tillhör.

Resenärer som funderar på att resa till Franska Polynesien, men tycker att kostnadsläget känns högt, kan istället byta ut detta resmål mot Cooköarna, en ögrupp på 15 öar. De fysiska likheterna är slående, men det kulturella inflytande som Nya Zeeland har mot det franska i Franska Polynesien är annorlunda. Den största skillnaden är trots allt den höga standard som Franska Polynesien erbjuden som Cooköarna inte har. Även Nya Kaledonien som tillhör Frankrike har en väl utvecklad turism.

Det enda land i Oceanien som aldrig har koloniserats är konungariket Tonga som är en konstitutionell monarki. Turismen är inte särskilt utvecklad, vilket är en del av dess charm. Dess yttre öar särskilt Vava’u gruppen erbjuder upplevelser långt ifrån massturismen med charter-båtsegling, paddling med havskajak, och från juni till oktober, valskådning.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip med extra guldkant för finsmakare med förstklassigt boende, välkända...
www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
©2024 Oceanienresor