Turistfakta om Söderhavet

Söderhavet är ett av är världens minsta landområden, men med en vattenyta som täcker en tredjedel av världen.

Den totala invånarmängden i Söderhavet är liten bara 3 miljoner(med Papua Nya Guinea 7 miljoner). Detta gör det till ett av de minst befolkade områdena i världen, ca 12 per kvadratkilometer. Många talar engelska eller annat inhemskt språk. De flesta länderna har sin egen valuta men kan vara bunden till något annat större lands valuta som till exempel US dollar eller Nya Zeeländska dollar.

I Söderhavet används 220-240 volt, tre håls eluttag eller med två hål, det är bra att ta med en adapter, det kan finnas undantag så kontrollera för respektive land.

Hotell och restauranger tar ingen serviceavgift på notan, det är inte så vanligt att ge dricks till servicepersonalen, men givetvis att det kan uppskattas. Taxichaufförer och barpersonal räknar inte med att få dricks.

Skulle det inträffa något kan ni nå polis, ambulans och brandförsvar. Alla länder har olika larmnummer.

Alla länder har olika landsnummer är, mobilnätet är utbrett men är inte fullt utvecklat på ödsliga områden och på vissa öar fungerar det inte alls. Wifi finns tillgängligt på många hotell, men det är inte ovanligt att det inte fungerar. På mindre gästhus och mindre besökta öar så kan man inte räkna med att wifi eller mobiltelefoner fungerar alls.

Postkontoren är öppna från måndag till fredag mellan 9 och 5. Givetvis finns lokala avvikelser.

Kranvattnet går oftast att dricka, men är klorerat och smakar inte speciellt gott.

Varje land har en liten turistbyrå med små mängder av broschyrer och kartor. Oftast finns en turistbyrå på flygplatsen och kanske en i huvudstaden. Sök upp om det land du ska besöka har en turistbyrå eller ej. Fiji har i Europa och givetvis Franska Polynesien. Alla använder sig av samma måttenheter som i Sverige, meter, kilogram, Celsius och liter, förutom Hawaii. Det enda som skiljer är skostorlekar. Affärer har i största allmänhet öppet mån-fre 9-17, lördag 9-12.

Om du ska fotografera invånare så se till att fråga innan, många av dem vill inte bli fotograferade.

Det råder vänstertrafik i på de flesta öarna, se till att ni uppmärksammar detta. Ska ni hyra bil krävs ett internationellt körkort, man måste även fyllt 21 år. Det är förbjudet enligt lag att tala i mobiltelefon som förare.

www.soderhavsresor.se
Bo i din egen bungalow och ta dagen som den kommer.
www.soderhavsresor.se
Flugfiske i sagolik natur!
©2024 Oceanienresor