Shopping i Söderhavet

Shopping i Söderhavet är annorlunda än på många andra håll. Det finns mycket att inhandla, framför allt vardagssaker som har tillverkats för användning i flera hundra år. Det är mycket som tillverkas av material från palmträdet. Bladen används för att fläta korgar och hattar. Fibrer ifrån kokosnöten används också till korgar. Mjölken används till lotioner, parfym, tvål och likör. Olika blommor används och växter som monoi och frangipani används till parfymer.

Konsthantverk av trä och ben snidas med stor kunskap och blir till skålar, smycken och presentartiklar. Speciellt den lilla tikin (helig figur) är omtyckt som souvenir. Pareu är ett stycke tyg som färgas i glada färger och mönster och som sen används som populärt klädesplagg.  Var uppmärksam, både pareus och andra konsthantverk tillverkas i Asien istället. Det finns lokalt tillverkade saker att köpa.

En av de saker som är mycket speciellt för Söderhavet är “tapa” tyg. Det görs ifrån barken på mullbärsträdet. Varje familj har sina mönster och färger. Tapa eller masi är framför allt mest berömt ifrån Fiji. Deras barktyger är vackra att hänga på väggen. På Fiji tillverkar de även fin keramik, som kan vara väl värt att ta med hem.

Den svarta pärlan odlas på både Manihiki, Cooköarna och på Rangiroa, Tuamotus. Det tar två är för pärlas att bli klar och då slipas de och man gör underbart vackra halssmycken, örhängen och andra smycken av dem.

Glöm inte bort att köpa med hem lite Söderhavsmusik på CD. Det finns mycket traditionell musik som är inspelad, men även musik som har moderniserats eller gjorts lite annorlunda.

Oftast är det bäst att handla på olika marknader som hålls på alla öar.De hålls oftast på lördagar. Där blandas souvenirer med det som är vardagligt att köpa. Var bara uppmärksam så att du köper äkta vara. Glöm bort allt med att pruta, det är inget som tillhör Söderhavet. Eventuellt om du är inne i en indisk butik.

Öppet tider i butiker är oftast mellan 8-16.30 och har lunchstängt.   Banker har öppet 9-15.

Det finns en del shopping malls bl a på Fiji, Avarua på Cooköarana och på Tahiti.

www.soderhavsresor.se
Fiska i nationalparken Hinchinbrook Island, en orörd oas och en av Australiens artrikaste...
www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
©2024 Oceanienresor