Tahiti

Tahiti är den största ön bland Sällskapsöarna som är den största ögruppen i Franska Polynesien. Franska Polynesien består även av Tuamotuöarna, Gambieröarna, Australöarna och Marquesasöarna. Dessa 5 ögrupper ligger utspridda på en total yta av 2,5 miljoner kvadratkilometer och har en befolkning på 275 000, de 5 skärgårdarna består av 130 öar tillsammans.

Öarna i Franska Polynesien är antingen vulkanöar eller atoller, en del av dem är bebodda andra är det inte.Flertalet av Sällskapsöarna är av vulkaniskt ursprung och de är ofta bergiga och skogbevuxna. Tahitis högsta berg når mer än 2 000 meter över havet. Även Marquesasöarna i nordväst är bergiga och bördiga, medan de många Tuamotuöarna är låglänta atoller. Bland dem finns Mururoa, där Frankrike från 1960-talet provsprängde kärnvapen. Sista kärnvapenprovet utfördes 1996.

Nästan nio av tio invånare i Franska Polynesien bor på Sällskapsöarna, invånarna är till största delen polynesier men det finns också ganska stora grupper av kineser och fransmän. De officiella språken är tahitiska och franska. Drygt hälften av invånarna är protestanter och en knapp tredjedel katoliker, medan resten har någon annan religion eller ingen alls.

Huvudstaden Papeete ligger på Tahiti som även är den mest bebodda ön i hela Franska Polynesien, med över 60% av hela befolkningen och i Papeete bor cirka 25,000 personer och den ligger på Tahitis nordvästra kust. Tahiti är den ö som alla anländer till och till Tahiti Faa’a International Airport. Hit når du på under 8 timmar med flyg från Los Angeles (LAX) flygplats, med dagliga nonstop flygningar. Tahiti ligger lika långt söder om ekvatorn som Hawaii är norr om och det är halvvägs mellan Kalifornien och Australien. Den ligger på samma sida av den internationella datumlinjen som Nordamerika, och i samma tidszon som Hawaii (bara tre timmar bakom Kalifornien från mars till oktober och två timmar bakom Kalifornien från november till mars)

Tahiti har vägar som går runt om hela ön och det går att köra runt den på en dag, men om man vill hinna med att se en del så bör man stanna någonstans halvvägs. Andra öar som besöks frekvent är Bora Bora, Morea, Huahine. Dessa öar är mycket mindre till ytan och man kan ta sig runt med lokala transporter. Hit flyger du bekvämast eller färja som går till Morea.  Det var på en av öarna i Franska Polynesien som Thor Heyerdahl landsteg efter färden med Kon Tiki från Peru.

De första bosättarna kom till området tidigt till området.  De första européerna var spanska sjöfarare som nådde Marquesasöarna i slutet av 1500-talet. Tahiti ”upptäcktes” först nästan 200 år senare. Till Sällskapsöarna kom snart holländare, engelsmän och fransmän. Engelsmannen James Cook med flera beskrev det vackra Tahiti, och i Europa och USA uppstod en Söderhavsromantik som lockade dit författare och konstnärer..

1945 fick invånarna franskt medborgarskap, Franska Polynesien nästan som ett franskt departement – men ändå inte fullt ut en del av den franska staten. De har en stor del självstyre. Frankrikes president är statschef och den franska regeringen företräds på öarna av en kommissarie som ansvarar för rättsväsende, penningpolitik, högre utbildning, invandringsfrågor samt försvars- och utrikespolitik.

Klimatet är tropiskt med två markanta säsonger, och den bästa tiden att besöka landet är under den torra perioden av året mellan maj och oktober. Då är det lite nederbörd, låg luftfuktighet och temperaturerna är milda och behagliga.

www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
www.soderhavsresor.se
Fiska i nationalparken Hinchinbrook Island, en orörd oas och en av Australiens artrikaste...
©2024 Oceanienresor