Dyka med valar

I Stillahavsområdet är inte vi turister de enda som återvänder till bl a Tonga. Det gör även de stora knölvalarna på en regelbunden basis. Efter en lång resa norrut från de isiga djupen i Antarktis, simmar knölvalar upp till de tropiska rev-skyddade vatten runt Tonga för att föda sina ungar. Vallarna finns här från juni till november och de har då återkommit till där de föddes 11 månader tidigare. Sett från en båt, är de väldiga 40-tonsvalarna mäktiga att se på och vetskapen om att en snärt med sin valstjärt lätt kan dränka en liten båt gör en respektfull mot dessa väldiga djur. Till och med en liten kalv på två meter ser väldig ut trots att de kan gömma sig bakom sin otroligt större mamma. De grunda och varma vattnen i kungariket Tonga ger den perfekta uppväxt miljön, med sin utmärkta sikt i de kristallklara vattnen vid reven kring öarna i Vava’u gruppen. Honorna ”sjunger” för att bli uppvaktade av manliga knölvalar – en naturlig symfoni av låga toner som kan höras 100km genom det öppna havet. Som snorklare kan du försiktigt simma förbi över en ammande knölval och hennes kalv. I november, har de unga knölvalarna utvecklats så långt att de kan orka med att följa med sina föräldrar på den långa simningen ner till Antarktis igen. För besökare är turen att simma tillsammans med dessa jättelika valar en hisnande upplevelse som är svår att uppleva i Söderhavet förutom i Tonga.

Juni till oktober tar företaget “Whales in the Wild” ut folk för att hitta, titta på och simma med de knölvalar i 10 år nu. De har 2 bekväma båtar som heter Maris King och Totally Wild. Båda båtarna är utrustade med säkerhetsutrustning och toaletter. De kontrolleras varje år.  De har erfaren besättning med tonganska skeppare och guider. Maris King passar för äventyrligare tripper och har plats för 10. Totally Wild är avsedd för mindre sällskap och mer familjeorienterade gäster, Den ger med sitt tak mer skugga, har toalett, bekväma sittplatser och tar sig fram i ett lugnare tempo så att du kan njuta av landskapet och att leta efter valar. De begränsar båda båtarna till maximalt 8 passagerare, även om de tillfrågade att ta fler. Det möjliggör att två grupper om 4 kan vara med i en båt med guide ut på valskådning.

Även Cooköarna har valskådning på vissa tider av året. Här finns ett valcenter, Cook Islands Whale and Wildlife Centre, och du kan åka ut på valsafari eller till och med se valar från land. De som arbetar här har en fantastisk passion för vad de gör och du kommer att lära dig massor ved ett besök här.

www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
©2024 Oceanienresor