Aktiva vulkaner

Öarna i Söderhavet är antingen atoller eller vulkanöar, atoller är i vad som tidigare varit vulkaner men sjunkit ihop, det man ser är de yttre kanterna där vulkanen legat. Korallrev bildas där vulkanen tidigare låg. Det finns en mängd fortfarande aktiva vulkaner i Söderhavet, främst på Vanuatu. Dess skärgård i södra Stilla havet är inte bara ett av de mest orörda och intakta ställen på jorden, men här ligger även några av de mest spektakulära vulkaner.

Vanuatus skärgård innehåller mängder med aktiva vulkaner inklusive Ambae, Ambrym, Lopevi och Yasur. Gaua är en av de mest avlägsna och mest aktiva vulkaner på Vanuatu. Dess senaste utbrott startade i Sep 2009.

Hawaii är ett av de områdena i Söderhavet som är mest känt för sin vulkanism. Här ligger en stor nationalpark för vulkaner. Hawaii Volcanoes National Park grundades år 1916. Här finns två vulkaner, världens mest aktiva som kallas Kiluea samt Mauna Loa, världens största vulkan till massa. Forskare använder platsen till att undersöka hur öar uppkommer runt om i Söderhavet. Det är även en mycket intressant plats för besökare som kan studera flora och fauna man inte kan hitta på andra ställen i världen. Enligt en myt läggs en förbannelse på dem som försöker ta med sig en svart sten eller sand ut från nationalparken, fram tills att man återlämnar den.

www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
www.soderhavsresor.se
Fiska i nationalparken Hinchinbrook Island, en orörd oas och en av Australiens artrikaste...
©2024 Oceanienresor