Tonga

Med över 170 öar, varav 36 är bebodda, grupperade över 740.000 kvadratkilometer av västra Polynesien, är Tonga en av de vackraste och mest oförstörda av Stillahavsområdets nationer. Dramatiska vulkaniska landskap kombineras med tropiska regnskogar och orörda atoller, korall och stränder. Som enda Söderhavsnation har Tonga aldrig har koloniserats, kungarikets historia, kultur och traditioner är fortfarande en viktig del av vardagen. Tonga är utöver Tuvalu den enda monarkin bland önationerna i Stilla havet.

Tongas infrastruktur och samhällsservice är ganska väl utvecklade och inga invånare är riktigt fattiga. Naturtillgångar i landet är främst fisk och bördig jord. Nästan två tredjedelar av landets 121 000 invånare bor på dess huvudö, Tongatapu, och även om många flyttat till den enda storstaden Nuku’alofa, där europeiska och tonganska levnadssätt blandats, är bylivet och släktskap fortfarande viktigt i landet. Livet på Tonga är kraftigt påverkat av polynesiska traditioner och speciellt av den kristna tron, exempelvis är allt stängt på söndagar, då ska man gå i kyrkan och inget arbete får utföras. Inga flyg går inom, från eller till Tonga på en söndag.  Tongas utbildningssystem är gratis och obligatoriskt för alla barn upp till 14 års ålder, efter denna ålder tas lägre avgifter för vidare utbildning. Tonga har en läs- och skrivkunnighet på 98 procent. Sjukvård är även den gratis, och marken på Tonga är skyddad av konstitutionen och får därför inte säljas till utlänningar. 1970 blev Tonga åter en självständig monarki, efter att ha tillhört ett brittiskt protektorat, och därmed den enda monarkin i Stilla havet. Samma år anslöt sig landet till det brittiska samväldet och 1999 blev Tonga medlem av Förenta nationerna.

År 2006 dog kung Taufa’ahau Tupou IV och hans son övertog tronen som George Tupou V. Senare samma år utbröt upplopp i huvudstaden Nuku’alofa. 2008 avskaffade kung George Tupou V den absoluta monarkin och lämnade ifrån sig merparten av sina befogenheter till premiärministern.

Tonga har nära relationer med Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Landets viktigaste handelspartner är Australien och Nya Zeeland. Dessa två länder är även de största biståndsgivarna tillsammans med Japan och EU. Tonga samarbetar även med andra små önationer i Söderhavet. Kina och Taiwan konkurrerar om inflytande i Oceanien. Tonga, som inte erkänner Taiwan, har handelsavtal med Kina och får mycket bistånd därifrån.

Som Tongas största ö, har Tongatapu det bredaste utbudet av boende för turister. Du kan bo på finare hotell i huvudastaden Nuku’alofa, eller mer rustikt på eco lodger och små romantiska familjehotell. För familjer som gärna vill uppleva Tongas genuinitet kan bo i strandnära bungalows och gästhus i Nuku’alofa. På Tongatapus sömniga och slingrande vägarkan du ta dig runt med buss eller moped. Stanna till och besök någon by på vägen runt ön.

Tonga består av flera ögrupper som Vava´u i norr och Ha´papai och Liuka som ligger närmre huvudön Tongatapu.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
©2024 Oceanienresor