Flora och fauna

Taro är den mest viktiga växten som odlas i Söderhavet. Både de spenatliknande bladen och frukterna används som en av den mest vanliga födan i Söderhavet. Platanen som liknar en banan, men plockas när den är grön och tillagas som grönsak. Kokosnöten och palmen som den växer på finns i hela Söderhavet och växer överallt. Nästan allt används på palmen, bladen används till mattor,tak, väggar och rep. Stammen används till båtar, kanoter och hus. Frukten för att äta, dricka, i matlagning och kopra och fibrerna på skalet används också. Många öar hade varit obebodda om inte kokospalmen hade funnits. Kumara eller sötpoatatis äts mycket ofta också. Det växer även många olika fruktträd som papaya, ananas, bananer och andra tropiska frukter. Många vackra blommor finns som hibiskus och frangipani.

En del öar är mycket torra, som på små korallöar, men de flesta har bördig vulkanjord som gör att det är grönt överallt. De högre öarna har fler i antal av växter och även djurarter som Samoa och öarna i Melanesien. Med tanke på att klimatet är fuktigt så är växtligheten bra och på en del öar finns tät tropisk skog och djungler. Det finns även ett par nationalparker som är Unesco skyddade De tre är East Rennell island på Solomonöarna, Henderson Island nära Pitcairn och Parque National Rapa Nui på Påskön. Förutom dessa Unescoskyddade parker så finns ytterligare nationalparker i de flesta önationerna.

På Nya Guinea finns ett stort och rikt djurliv men ju mer österut vi tar oss desto färre olika arter finns på de olika öarna. De flesta djuren liksom människan har kommit från väst och tagit sig mot öst. De vanligaste djuren som finns nästan överallt är fåglar, insekter och och ödlor. Saltvattenskrokodiler finns bara på Solomon öarna. Det finns vildsvin, reptiler och så de djur som människan har tagit med sig. Frukt fruktfladdermöss (Beka) och en liten insekt-ätande fladdermus är de enda ursprunglga däggdjuen. Fåglar finns i massor främst på de största öarna, som tenderar att vara mer ekologiskt intakt. Kula lorikeets kan ses samla nektar och pollen i befolkade områden, liksom regioner i med regnskog. Den sällsynta gröna kadavu papegoja finns bara på ön Kadavu, medan utrotningshotade pilgrimsfalkar har finns nära Suva på Fiji.

Det mest fantastiska djurlivet är det marina och finns under vattenytan. Koraller av olika typer, fisksorter i massor, valar, hajar, rockor, delfiner och sjöfågel.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
©2024 Oceanienresor