Transport i Söderhavet

Resor inom Söderhavet är inte alltid så lätt att planera hemifrån. Det finns inte alltid så många transporter mellan önationerna. Mellan en del av länderna finns varken flyg eller båtar. Dels är anstånden enorma, dels så finns det inte så många som bor i Söderhavet som ska flyga eller transportera sig på annat sätt mellan länderna så vissa flyglinjer blir inte lönsamma. Mellan t ex Cooköarna och Fiji, Samoa och Tonga finns inget flyg.

Mellan de länder som ingår i Micronesien finns en del småflyg och något större flygbolag, men de går kanske bara en till två gånger i veckan och blir ibland inställda. Inom Polynesien flyger Air Tahiti mellan Papeete och Honolulu en gång per vecka liksom till Cooköarna. De flyger även till Påskön ett par gånger per vecka.

Från Fiji finns lite mer flyg till de närliggande länderna som Samoa,Tonga, Vanuatu m fl länder. Nadi fungerar som ett större flygnav och det är fler som besöker Fiji och tar sig vidare. Det finns även flyg mellan Papua New Guinea och Vanuatu till exempel.

Inom varje land fungerar flygtrafiken bättre. Cooköarna har bra flyg mellan huvudön Rarotonga och de vanligaste öarna bland den södra ögruppen. Upp till den norra ögruppen går bara ett par flyg i veckan. Det finns inte heller någon båttrafik. På Rarotonga finns en busslinje som går runt ön minst en gång i timmen på vardera hållet.

På Fiji finns det både flyg och båtlinjer mellan öarna. De närmsta ögrupperna Mamanucas och Yasawas har båtlinjer, Awsome Adventures med katamaranen Yasawa Flyer och South

Sea Cruises med ett par avgångar per dag.  Till en del mindre öar har en del resorts egna båttransporter. Det finns även färjetrafik ut till Vanua Levu och Taveuni som går över natten. Detta är en vanlig transport för invånarna för att ta sig mellan huvudön och ut till de mindre öarna.

Goundar Shipping Limited går från Suva på huvudön Vitu Levu två gånger i veckan till Savusavu och Taveuni. Det går lokala båtar ut till en hel del öar men du måste höra dig för på plats. Det går även sjöflyg och helikopter till en del öar. På Viti Levu finns bussar och minibussar som trafikerar de flesta destinationerna där. En del har en tidtabell och en del går när de är fulla.

I Franska Polynesien finns det gott om flyg mellan huvudön de närmsta öarna och ju längre bort det är desto färre avgångar. Färja finns till Moorea och en båtlinje med det kombinerade frakt och kryssningsskeppet Aranui 3 som tar en vecka ut till Marquuesas och med stopp i Tuamutosöarna. Även här finns en del andra båtlinjer som går någon gång i veckan. Det samma gäller de flesta öar i Söderhavet att det finns lite flygtrafik till de öar med mest befolkning och flest turister annars är det båttrafik som gäller och de mer ovanliga destinationerna har kanske bara en båt varannan vecka eller mindre. Mellan Savaii och Upolo på Samoa finns också en färjelinje och där finns bra busstrafik på huvudön. Om du tänker flyga på Tonga så kommer de att väga in både dig och ditt bagage. Kom ihåg att flyg och båtar kan ställas in med kort varsel. Om du väljer att åka båt så har du oftast en helt makalöst vacker resa framför dig. Även korta flygresor blir vackra med utsikt över små öar och atoller i det turkosa havet.

www.soderhavsresor.se
Denna förstklassiga drömresa till Bora Bora med extra guldkant är resan för er som...
www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
©2024 Oceanienresor