Mat och dryck i Söderhavet

Traditionell fijiansk mat är en underbar blandning av färska, lokala ingredienser som finns i tropikerna och traditionella matvaror och matlagningsmetoder som har gått i arv genom generationerna. Kokos, fisk, ris, taro, sötpotatis, kassava och brödfrukt är huvudkomponenterna i den lokala fijianska matlagningen.

Lovo är en av Fijis läckerhet för gemensamma högtider som bröllop och festivaler. En provisorisk underjordugn är ett grävt ett hål i marken och fodrad med kokos skal, som sedan tänds eld på och täcks med stenar. Kött, fisk och grönsaker insvepta i bananlöv placeras sedan på toppen av de uppvärmda stenarna och tillagas under ca två och en halv timme. De flesta större orterna på Fiji har en Lovo kväll en gång i veckan.

En annan nationell delikatess är Kokodo, rå guldmakrill (en typ av fisk) marinerad i kokosgrädde, lime, lök och tomater. Coconut cream är en viktig ingrediens i två andra fijianska delikatesser: Rourou, en maträtt gjord av taroblad och tavioka, en bakad maträtt gjord av tapioka och mosade bananer. Duruka, en ovanlig sparris-liknande grönsaker som är säsongsbetonad under månaderna april och maj, är också en populär traditionell fijianska maträtt. Den nationella drycken i Fiji är kava, som traditionellt framställdes av jungfrur, som tuggade roten av pepparbusken innan blanda det med vatten, men görs nu i en mer hygienisk form: genom att bulta roten i en träskål.

Eftersom en betydande del av Fijis befolkning är av indiskt ursprung, ingår traditionell indisk mat i Fijis kök.

I alla ländernas matlagning ingår kokosnöten som ingrediens, ofta dess mjölk, men även när den blivit fast. Andra ingredienser är fisk, tropiska frukter och taro. Även jordugnen finns på lite olika sätt. På många öar är marinerad fisk i limejuice en favorit. En specialrätt är sjögurka med citron och kokade gröna bananer.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
www.soderhavsresor.se
Anamma ”The Samoan Way” och låt dagarna passera i behaglig takt. Med tropiskt klimat...
©2024 Oceanienresor