Allmänt om Söderhavet

Söderhavet tillhör världsdelen Oceanien som är till landytan jordens minsta världsdel. Oceanien har drygt 3 invånare per kvadratkilometer och runt 20 miljoner invånare totalt.

Majoriteten av befolkningen är huvudsakligen melanesier, mikronesier eller polynesier. På många öar finns även befolkning som härstammar från Indien Kina, övriga Asien samt européer. Området Söderhavet är spritt över Stilla Havet mellan Amerika och Asien, området är enormt och en mycket stor del är vattenmassa och en mycket liten areal är landyta. Trots att man tror att alla öar är lika så är de istället mycket varierande både naturmässigt och klimatmässigt. Nederbörden är oregelbunden och långa perioder utan nederbörd förekommer, men det är nästan aldrig torka utan klimatet är fuktigt och regnperioder förekommer i hela området. Vissa öar är korallatoller, en del är av vulkaniskt ursprung och regnskogen är tät på många öar.

De sociala förhållandena i Söderhavet är goda men varierande. Traditioner och kultur har ett stort värde.  Ibland kan barn växa upp hos faster och farbror istället för hemma hos mamma och pappa, så släktträden kan vara stora. En del nationer har gratis sjukvård, fri skolgång och slopad värnplikt. En del andra har inget socialt välfärdsystem alls utan det är alltid släktingar som backar upp och hjälper till.

Söderhavet är uppdelat i 3 etnografiska regioner, Mikronesien, Melanesien och Polynesien. I Mikronesien bor tillexempel till största del mikronesier, dessa talar språk som inte är melanesiska eller polynesiska. Vanligaste resmålen är antingen Melanesien eller Polynesien. Melanesien består av länder som Fiji, Vanuatu och Papa Nya Guinea. Polynesien av Samoa, Tonga, Cooköarna, Hawaii och Franska Polynesien.

Oceaniens historia börjar för lite drygt 40 000 år sedan då de första människorna från Sydostasien bo fäste sig i Melanesien. Det tog längre tid tills Polynesien blev bebott, ungefär tusen år före Kristus. När de väl kom dit blev öarna snabbt överbefolkade och invånarna var tvungna att sprida sig. Detta gjorde de oftast genom båtar som ser ut som dagens katamaran segelbåtar. På en båt kunde ett 50 tal människor få plats tillsammans med allt de skulle ha med sig. När européerna kom till söderhavet fick det en förödande effekt på invånarna, européerna hade med sig sjukdomar som dödade invånarna i massor, en av dem var mässling.

Söderhavet är otroligt vackert, vare sig du besöker Mikronesien, Polynesien eller Melanesien. Du kommer du få en oförglömlig resa.

www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
©2024 Oceanienresor